1 fej közepes karfiol
2 evőkanál vaj
8 evőkanál zsemlemorzsa
két pohár tejföl
5 keményre főtt tojás
2 nyers tojás
vékony bacon szeletek (esetleg szalámi szeletek)
só, frissen őrölt bors
reszelt sajt a tetejére
A karfiolt rózsáira szedem, megmosom és bő, forrásban lévő sós vízben félpuhára főzöm (kb. 15 perc alatt), közben kivajazok egy sütőtálat, a maradék vajon a zsemlemorzsát világos barnára pirítom és beleszórom a harmadát a kivajazott sütőtál aljára.
A főtt tojásokat felszeletelem, majdnem az egész tejfölt elkeverem a felvert tojással és fél teáskanál sóval, frissen őrölt borssal, egy kevés tejfölt félre teszek a tálaláshoz.
A karfiolt leszűröm, felét rárakosgatom a zsemlemorzsára, betakarom főtt tojás szeletekkel és a baconnel, sózom, borsozom, megszórom a zsemlemorzsa második harmadával, majd ráteszem a többi karfiolt, meglocsolom a tojással elkevert tejföllel, ráteszek még bacon szeleteket, rászórom a maradék zsemlemorzsát, kevés reszelt sajtot és rátördelek egy kevés vajat, ami majd mennyeien beleolvad.
Előmelegített sütőben 160 C°-on szép pirosra sütöm, kockára vágva, tejföllel tálalom.
A recept alapötlete innen származik, csak egy-két dolgon változtattam:
http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/2010/04/husmentes-rakott-karfiol.html
Fotót nem készítettem, de annyit elárulhatok, hogy finomabb lett, mint ahogy kinézett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése