2012. június 7., csütörtök

tejszínes-sonkás tepsis burgonya


Amikor már kifogyok a köretválasztékból, akkor elkezdek gondolkodni, hogy mit lehetne variálni még a választékon és ilyenkor jönnek az olyan ötletek, mint most ez is. Burgonyából többféle rakottas variáció létezik. Kedvelt egytálétel, amelyhez alternatív módon lehet variálni a hozzávalókat. Azért is szeretem ezt a variációt, mert gyorsan elkészíthető, valamint nyugodtan otthagyható a sütőben, amíg el nem készül.
Hozzávalók: 
fél kiló burgonya, 
1 fej vöröshagyma,
15 deka főtt-füstölt sonka, 
3 deci tejszín, 
15 deka reszelt sajt, 
5 deka vaj, 
só, 
őrölt bors.

A burgonyát megtisztítjuk, majd nagyon vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A vöröshagymát felszeleteljük, és a fele vajon egy serpenyőben megpároljuk. Rádobjuk a felkockázott sonkát, és néhány percig együtt pirítjuk. Egy tűzálló jénait kikenünk a megmaradt vajjal, és lerakjuk a fele burgonyát. Rátesszük a sonkás hagymát, majd beborítjuk a maradék burgonyaszeletekkel. A tejszínbe belekeverjük a sajtot, sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a burgonya-rakottasra. Közepesen meleg sütőben 50-60 perc alatt készre sütjük. A sóval-borssal óvatosan bánjunk, nekem sikerült egy picit túlsózni, ezért inkább csak a tejszínt ízesítsük. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése