Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 10 dkg kristálycukor
- 2 tojás
- 8 evőkanál tej
- 17 dkg margarin megolvasztva
- 70 dkg lédús, érett cseresznye, leszárazva és kimagozva
- 8-10 dkg finomliszt
- fél teáskanál őrölt fahéj
- 5 dkg kristálycukor
- 5 dkg margarin, kockákra vágva és megpuhítva
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki + liszt, (vagy béleljünk ki sütőpapírral) - egy kb. 22 cm átmérőjű, kerek, szétszedhető tortaformát. Tegyük a lisztet, a fahéjat és a cukrot tálba, keverjük össze. Alakítsunk ki mélyedést a közepébe, és tegyük bele a tojást, a tejet és az olvasztott vajat. Keverjük össze, és alaposan dolgozzuk ki, hogy sűrű, sima keveréket kapjunk. Akkor jó, ha kemény, és nem folyós. Kanalazzuk a tortaformába, és óvatosan egyengessük el a tetejét. Szórjuk rá a cseresznyét, és óvatosan nyomkodjuk bele. Borítsuk a tetejéhez valókat tálba. Morzsoljuk össze a vajjal, hogy morzsához hasonló keveréket kapjunk, majd dolgozzuk össze, amíg borsó nagyságú darabokká áll össze. Hintsük a cseresznye tetejére. Süssük 35-40 percig, amíg a közepébe szúrt hústűre már nem ragad a massza. Hagyjuk a tortaformában addig, amíg olyan melegre hűl, hogy meg tudjuk fogni. Azután vegyük ki a formából, hűtsük ki, majd fahéjas porcukrot szitáljunk a tetejére.
Akkor mondom a saját tapasztalatokat:1. Az eredeti receptben vaj van, én margarint tettem bele azon egyszerű oknál fogva, hogy ez volt itthon. Szerintem nem lett rosszabb tőle.
2. A receptet dupla adaggal ajánlották elkészíteni - amit írtam már dupla adag -, de nekem túl vastag lett a tészta. Vagy csináljuk egy adagból, vagy nagyobb tortaformát válasszunk.
3. A fahéjhoz nekem inkább a szilva passzolt volna, ki fogom úgy is próbálni.
4. 180 °-on majdnem egy órát sütöttem.
5. Kicsit fojtós lett, de a tészta vastagsága indokolja ezt.
6. Én lehagytam a tetejéről a porcukrot, mert nekem úgy nem ízlik semmilyen süti. (kivéve a hókiflit)
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlés