2011. június 10., péntek

tej- és tojásmentes első szülinapi torta

Lara hamarosan első szülinapját fogja ünnepelni és mindenképpen szerettem volna egy saját kezűleg gyártott tortával ünnepelni a nagy eseményt. Kerestem, kutattam, míg rátaláltam az alábbi receptre. Jövő hét végén próbasütést csinálok, ami majd remélhetőleg sikerül olyan jóra, hogy elvihetjük Pestre, a Nővérkémékhez. Ígérem beszámolok a sikerességről (vagy esetleg sikertelenségről, de erről ne beszéljünk inkább).

Hozzávalók (egy 20 cm-es tortaformához)

Tojásmentes piskótához:

2,5 dl 100%-os almalé

12 dkg cukor

½ citrom héja és leve

1 cs. vaníliás cukor

25 dkg liszt

1 csomag sütőpor

csipet só

1 mokkáskanál szódabikarbóna

6 evőkanál étolaj

Meggyzselé hozzávalói:

1 üveg magozott meggybefőtt

4 dkg étkezési keményítő

2 evőkanál (barna)cukor

½ mokkáskanál őrölt fahéj (ízlés szerint)

Gesztenyekrém hozzávalói:

18-20 dkg bio gesztenyepüré nádcukorral (a többit elkóstolgattam, de díszítéshez is jól jöhet)

1 csomag vaníliás pudingpor

3 dl rizs-, zab- vagy szójatej

2 evőkanál (barna)cukor

Előkészítettem a tortaformát, kikentem egy kevés tejmentes margarinnal és beliszteztem. A sütőt 200°-ra előmelegítettem.

Az almalét a cukorral, citrommal és vaníliás cukorral habosra kevertem. Tényleg habos lett, és egészen krémes volt a színe. A többi száraz hozzávalót elvegyítettem, majd az almalés keverékhez adtam. Végül belekevertem még 6 evőkanál étolajat. Állagra itt teljesen úgy nézett ki mint egy kevert tészta.

A tésztát az előkészített tortaformába simítottam, betettem a forró sütőbe, amit 5-8 perc után 180°-ra állítottam. Összesen kb. 25 percig sütöttem. Érdemes tűpróbával megnézni, hogy megsült-e, mert csalóka, kívülről jobban pirul, mint a hagyományos piskóta. Pár percig a formában hagytam hűlni, majd egy rácsra borítva teljesen hagytam kihűlni mielőtt három lapba vágtam volna.

Amíg sült a piskóta, elkészítettem a krémeket. A meggybefőttet lecsepegtettem. A meggyszemeket szépen egyenként félbevágtam, egyrészt, hogy biztos ne legyen benne mag, másrészt így finomabb szokott lenni ez a krém. A legszebb szemeket, kb. az összes egy harmadát, negyedét félretettem díszítéshez. A befőtt levéből néhány kanálnyival elkevertem a keményítőt, a cukrot és a fahéjat, a többi lét (kb. 3 dl) felforraltam. Amikor felforrt, lehúztam a tűzről és belekevertem a keményítős keveréket. Visszatettem a lángra és állandóan kevergetve besűrítettem. Amikor egy szép fényes zselévé állt össze a forró keverék, hozzáöntöttem a félbevágott meggyszemeket, még egyet forraltam rajta, aztán hűlni hagytam egy folpack fóliát terítve közvetlenül a zselé tetejére.

A gesztenyekrémhez a 3 dl rizstejből néhány kanálnyival elvettem és elkevertem a pudingporral és a cukorral. A többi rizstejet felforraltam, majd a tűzről lehúzva belekevertem a pudingporos keveréket és újra a lángra téve addig főztem állandóan kevergetve, amíg egészen besűrűsödött. Végül a még forró pudingba robotgéppel belekevertem a gesztenyepürét. Ezt is lefedtem folpackkal és kihűtöttem.

Amikor minden kihűlt, na nem jéghidegre, csak olyan langyos szobahőmérsékletre, akkor összeállítottam a tortát. A gesztenyekrém egy kicsit kemény lett, ezért átkevertem a robottal, hogy simább legyen és jobban lehessen kenni.A legalsó tortalapot egy tányérra tettem, megkentem két-három kanálnyival a meggykrémből, majd erre rákentem a gesztenyekrém háromnegyedét, a többit félretettem a díszítéshez. A krémre tettem a második tortalapot, erre jött az egész meggyzselé, amit betakartam a legfelső tortalappal. Az egész tortát bevontam a maradék gesztenyekrémmel és feldíszítettem a félretett meggyel és almaszeletekből kivágott virágokkal, amiket először citromlébe áztattam. Az virágok közepe egy pici maradék gesztenyepüréből volt. A kész tortát 2 órára hűtőbe tettem.

Köszönet érte Ágianyunak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése