2011. június 11., szombat

más tollával ékeskedni, avagy mákos guba másként

A Nagyi főztje, a Nagyi főztje. Ezt nem vitatom. Hiába próbálkozik az ember csak hasonlóan jó húslevest, vagy fánkot készíteni, az még meg sem közelíti Mamáink 'alkotásait'. Ha majd egyszer mi is Mamák leszünk, akkor a mi unokáink is vágyakoznak majd arra a tudományra, amit csak mi tudunk? Most mindenesetre én vágyakozom arra a tudásra, hogy tudjak olyan finom fánkot sütni, mint a férjem Mamája. És ha mindez még nem lenne elég, akkor a fánktésztából helyes kis gombócokat gyúr és olajon kisüti, majd tejjel futtatott mákkal és mézzel nyakon locsolja őket. Nálunk ez a mákos guba. Felturbózva, extra szénhidrátbombaként a szombati gulyásleves mellé.

És a recept:

Hozzávalók (kb 21 db fánkhoz)

A fánkhoz:
500 g liszt
200 ml tej
40 g élesztő
50 g porcukor
60 g olvasztott vaj
5 db tojássárga

A sütéshez:
olaj

A díszítéshez:
baracklekvár
porcukor

Elkészítés

1. Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.

2. A lisztet egy edénybe tesszük. A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt pedig egy másik edénybe kimérjük, és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson.

3. A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kivéve addig gyúrjuk, míg teljesen sima nem lesz.

4. Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára kb 30 perc alatt.

5. Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, és egy 6 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. A fánkokat 10 percig pihentessük!

6. Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk.

7. Kis adagokban kisütjük őket a forró olajban. Az első oldalukat 2-3 percig sütjük - itt az idő persze nem mérvadó, ha gyorsabban pirul, lehet kevesebb idő is elég -, majd megfordítjuk őket, és további 1-2 percig sütjük. És ami nagyon lényeges. A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat.
Figyelem! Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor is könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.

8. A kész fánkokat a szalvétával fedett tálcára szedjük, majd porcukorral leszórjuk, és baracklekvárral töltve tálaljuk.

És a továbbgondolt mákos guba Mama módra:

1 megjegyzés:

  1. Mmmm! Ez jó ötlet! :)
    *
    Na igen a mamafőztök. Nekem szerencsém volt, nagyon sokáig élvezhettem anyai nagymamám isteni főztjét. Mit nem adnék érte, ha még egyszer ehetnék mondjuk az ő szilvás gombócából. Néha úgy érzem, hogy minden kajám csak nevetséges utánzata az ő főztjeinek! :)

    VálaszTörlés