2011. június 7., kedd

Habos meggyes

Vasárnap kaptam Anyósomtól egy adag korai meggyet. Gondolkodtam rajta egy ideig, hogy mit kezdjek vele. Süssem meg? Fagyasszam le? Főzzem meg? A főzést elsőként kilőttem, mert ő is főzött gyümölcsfőzeléket, amibe került a meggyből. A fagyasztást szintén a feledés homályába küldtem, mert annak még nincs itt az ideje és egyébként is sajnáltam volna a friss meggyet lefagyasztani. Inkább a sütés mellett döntöttem, mert a múlt heti Cseresznyés pita kudarca után nem hagyott nyugodni a dolog, hogy valami fenomenálisat alkossak. Ha fenomenálisat nem is, de finomat sikerült alkotni, amit még a férj is megkóstolt és elismerően zsűrizett.

Hozzávalók:

  • 8 tojás
  • 10 dkg margarin
  • 1 pohár tejföl
  • 1 sütőpor
  • 10 dkg cukor
  • liszt (kb. 20 dkg)
  • 1+0,5 citrom leve
  • 50 dkg magozott meggy
  • 20 dkg porcukor

Elkészítés:

A tojássárgákat kikeverem a cukorral és a margarinnal. Hozzáadom a tejfölt, a sütőport és a citrom levét. Annyi lisztet teszek hozzá, hogy nokedli keménységű tésztát kapjak. A tésztát vajjal és liszttel kikent nagyobb méretű tepsibe öntöm. Ráborítom a meggyet és betolom a sütőbe. Légkeveréses sütőben 180 fokon addig sütöm, amíg a beleszúrt hurkapálcára már nem ragad a tészta (20-25 perc). Amíg sül a tészta, a tojásfehérjéket robotgép segítségével elkeverem a porcukorral. Először félig felverem a tojásfehérjéket, majd apródonként adagolom hozzá a porcukrot. Addig keverem, amíg jó habos nem lesz a massza, majd hozzáadom a fél citrom levét. Amikor a süti megsült, kiveszem a sütőből, rákenem a habot és alacsonyabb hőfokon (140 fok) rápirítom a tetejére.

Észrevételek:

Az eredeti recepteben vaj volt, én margarinnal helyettesítettem. Szerintem nem rontotta el. A liszt kiméréssel bajban voltam, szeretem a pontos adagokat, de úgy érzem, hogy sikerült eltalálnom a kellő mennyiséget. A habos tetővel eddig mindig bajom volt, de most kivételesen nem esett össze a habom. Lehet, hogy annak köszönhető, hogy a fehérjét szobahőmérsékleten egy forró vízzel teli fazékra tettem, amíg nem vertem fel. Sokkal selymesebbnek éreztem így a habot. A fél citrom leve is kellett bele. A porcukor mennyiségén változtattam, mert eredetileg 30 dkg-ot kellett volna beletenni, de sokallottam, így 20 dkg-nál megállt a kezem a kimérés közben.

Íme a végeredmény:


2 megjegyzés: